20110817

PINGU ITU COMEL

Salam..
Today is a nice day..hehehe..kenapa ye?
Haha.. Td pagi aku mimpi dapat duit..banyak pulak tu. RM393939, cantik plak tu susunan angka nilai duit tu kn?
I wish it will come true..hahaha


AKU BANYAK HUTANG. **SERIUS**

Tecik-tecik lagi dah banyak hutang. Haishhh...
Macam2 yang aku imaginasikan... Tinggggg..!!
"Kan best kalau kita boleh dapat duit tiba2, tak dapat banyak pun takpe lah. Janji hutang kita setel. Kan?"
Akma gelak2 je setiap kali aku cakap camtu.. Layannnn...

****************************************************************************************************

Citekan pasal imaginasi, teringat plak pasal student2 aku masa praktikal kat Kelantan pertengahan Julai tahun lepas.
Masa tu bukanlah aku yang mengajar. aku cuma observe (mencerap) kawan aku mengajar.

Topik hari tu ANIMALS IN THE SEA. So banyak la kawan aku prepare gambar haiwan2 laut nak bagi tunjuk kat dorang.
Masa set induction kawan aku tanya la dorang apa haiwan laut yang dorang kenal..
Haish..masing2 dengan bangganya bagitahu la nama2 haiwan laut yang dorang tahu.
"cikgu, ikan.."
"cikgu, ketam.."
Macam2 yang dorang senaraikan..cikgu, itu, ini, itu, ini..
Tiba-tiba...
"cikgu2, saya nak jawab...."
Kawan aku pun bagi la peluang kanak2 tu jawab.
"ok..apa lagi haiwan laut?"
"PINGU..cikgu.betul tak???" bersinar2 matanya dengan jawapan itu. nampak sangat dia yakin dengan jawapan itu..
Kawan aku senyum dan jawab.. "ha...betul la PINGU tu haiwan laut.tp PINGU tu kan nama haiwan tu..PINGU tu apa ya??"
Kanak2 tu termalu2... "ala...PINGU plak, PENGUIN la cikgu...hehehe"
"erm..camtu la.penguin pun haiwan laut jugak."
aku kat belakang senyum2.
jelas sangat betapa besar pengaruh TV kepada kanak2 ni..
kanak2 tu ibarat scanner. ape yang di scan, itu la yang akan keluar nanti. indah bukan?
so tunjukkan yang bagus2 je pada kanak2. supaya mereka jadi seorang yang bagus.mudah!

"cikgu2, kat rumah saya ada PENGUIN. saya bela PENGUIN. comellll..." sorang kanak2 mencelah, penuh dengan ekspresi dia bercerita. lengkap dengan gaya penguin berjalan dia gayakan.
Kawan aku tanya kepada kanak2 tu. "o...jadi penguin tinggal di tempat yang macam mana ya??cuba ceritakan macam mana rumah penguin tu??"
"umah penguin tu ais batu la cikgu..burrrr...sejukkkk.." dia memeluk tubuh. sejuk.
dia menyambung lagi. "penguin makan ikan tau cikgu, nyum2.." dia mengunyah berkali2. sangat comel dia mengayakan aksi penguin mengunyah.sungguh.

"tapi kan cikgu, penguin tu garang. kita tak boleh usik dia. nanti dia marah kita...grrrrr..." dia menunjukkan muka marah kepada kawan aku.. SUMPAH.COMEL SANGAT!!
kawan aku hanya tergelak2 melayan kanak2 tu bercerita. daripada imaginasi dia tu rasa macam betul2 dia ada membela haiwan kutub ais tersebut. hehehe
Tak cukup dengan tu, ada juga yang bagitahu dia ada membela IKAN PAUS di rumahnya.
Statement tu betul2 membuatkan aku tergelak besar. Tak dapat nak bayangkan kalau la betul dia ada bela IKAN PAUS dirumahnya.!

Wah... Kagumnya!
Imaginasi mereka sangat tinggi.
Bagi kanak2, tak ada salahnya mereka berimaginasi. Malah itu adalah petanda sihat bagi perkembangan mereka..
Jangan disekat imaginasi kanak2, biarkan mereka berimaginasi. Dengan cara itu, otak mereka akan mudah berkembang.

20110222

SEBUAH KEANEHAN

ANEH!

agaknye itu jela 1 perkataan yang paling tepat untuk liny guna kenapa tetiba liny rasa nak update blog ni.
hahaha..
tetiba liny rasa macam kelakar je.hahaha.. (sambung lagi gelak)


Dah hampir setahun liny tak update.

hmpir???
mmg da SETAHUN tak update kot.
rindunya pada dunia blog.tempat liny pernah share2 rahsia dan aktiviti harian..tu dulu la..

tahun ni, 2011
liny dah semester 4 dalam course ECE di MSU, Shah Alam. tinggal lagi 2 semester untuk habiskan course ni.
sangat laju masa ni berjalan kan, ataupun liny yang terlewat???

terasa macam baru bulan lepas liny datang ke MSU bersama arwah Aar mendaftar diri sebagai student disini.
sepanjang hampir dua tahun liny disini, macam2 liny lalui. suka, gembira dan sedih. A LOT!!!
alah! adat la jadi student. dulu masa kat UITM pun sama jugak. dari kes keracunan makanan, kepada orang minyak hingga la 1 kes polis yang melibatkan nyawa sorang bayi.
semua tu akan jadi kenangan yang mungkin liny takkan lupa sampai bila2.
insyaAllah, suku tahun depan (2012) tamat la pengajian liny selama 2tahun 6bulan di MSU.


KEPADA YANG MEMBACA BLOG INI, DOAKAN KEJAYAAN LINY YE..SEMOGA ALLAH MERAHMATI KALIAN..AMIN..


Ermm....Sepanjang mengikuti course ni, liny betul2 jatuh cinta pada profession PERGURUAN.

Ya, sebab walau siapa pun kita. walau apa pun pangkat kita sekarang, walau berapa banyak pun gaji kita sekarang semua itu bermula daripada seorang GURU.
GURU, CIKGU, USTAZ dan USTAZAH. Banyak kan nama yang biasa kita pakai, tapi hanya 1 maksud bagi mereka iaitu PENDIDIK. Bagi mereka, pelajar itu AMANAH buat meraka.
Mereka itu tak semestinya yang mengajar di sekolah, ibu kita guru, ayah kita guru, atuk, nenek, adik bradik kita pun GURU. Semua orang adalah GURU kita.
Sejujurnya, bila kita mula masuk dalam bidang ini baru kita sedar kenapa orang dulu2 menciptakan pepatah "guru ibarat lilin"...

flower smileINSYAALLAH...LINY IKHLAS INGIN JADI PENDIDIK. flower smile